Заспанка за војнике
46377538_2310720662333438_5744067718114443264_n.jpg
23-12-2018 // //


"Заспанка за војнике" у нашем биоскопу у петак и у суботу са почетком од 20 сати! Професор биологије, војник у Великом рату, и касније и писац Стеван Јаковљевић забележио је аутентичне догађаје из ратног вихора и сећања на своје саборце у свом најзначајнијем делу, „Српска трилогија“.
Редитељ Предраг Антонијевић, поводом века од окончања Великог рата, као својеврсни меморијал тој трагичној и славној епопеји екранизује Јаковљевићеву „Трилогију“ као Заспанку за војнике, а сценарио према мотивима овог романа потписује са Наташом Дракулић.
Стеван Јаковљевић, професор биологије и учесник Првог светског рата, долази на 20. годишњицу рата и отварање спомен-костурнице у село где је некада боравио заједно са својом првом ратном јединицом, Петом тобџијском батеријом.
Стеван је отишао на изненадно одсуство, касније је прекомандован и један од разлога што долази на постављање костурнице је што жели да сазна шта је било са његовим првим ратним саборцима, посебно непосредно надређеним поручником Александром.
Сусреће само комаданта и кроз њихова сећања отвара се судбина Пете батерије која је престала да постоји баш у том селу, тешки, али и радосни моменти, као и Стеванов и Александров однос који од почетне нетрпељивости постаје пријатељски.
У овој причи о храбрости и пријатељству, лик потпоручника Александра чија се судбина сазнаје на крају, показаће и зашто је српска војска упркос свим недаћама успевала да изнесе толике војне подухвате, јер је један човек, поручник, надређени свесно жртвовао свој живот, пре тога углед и част, да би спасао бар једног свог војника.
У филму играју:Љубомир Бандовић, Марко Васиљевић, Александар Берчек, Иван Ђорђевић, Марко Гверо, Ненад Окановић, Радош Бајић, Никола Илић, Марко Павловић, Стефан Радоњић, Петар Кокиновић, Јован Гулан и други. Дворана Парк, петак и субота од 20 сати. Цена улазнице је 250 динара. Видимо се у биоскопу!
ВРХ