16. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ

Од 2. до 6. новембра Центар за културу биће домаћин 16. Позоришног фестивала под називом „ТеатАр у нама“. Публика ће сваке вечери од 20 сати моћи да ужива у по једној врхунској представи гостујућих позоришта.
На почетку, у четвртак, 2. новембра публици ће се представити копродукција Народног позоришта Сомбор и "Град театар" Будва са бројном глумачком екипом, са Нинославом Ђорђевићем и Биљаном Кескеновић са представом „Радован трећи“ у режији Вита Тауфера.
Другог дана фестивала на програму је представа „Госпођа министарка“ која је у режији и адаптацији Оље Ђорђевић отишла сто година касније у односу на оригинални текст али се, осим пригодне терминологије, ништа суштински није изменило. У улози Живке гледаћемо Анету Томашевић.
Представа „Читач“ Београдског драмског позоришта, по тексту Федора Шилија, редитеља Бориса Лијешевића биће изведена у суботу, 4. новембра са сјајном Мирјаном Карановић. Текст је рађен по мотивима романа Бернхарда Шлинка, немачког књижевника и правника, чија је књига обавезна школска лектира у неким немачким покрајинама, а бави се анализом конфликта послератне генерације с Холокаустом и концетрационим логорима.
Представа „Чиста кућа“ Атељеа 212 нас очекује у недељу, 5. новембра. Редитељка Андреа Пјевић послужила се текстом Саре Рул који је 2005. године ушао у финале Пулицерове награде за граму. У представи играју Радмила Томовић, Хана Селимовић, Тамара Пјевић, Наталија Степановић и Владислав Михаиловић.
Фестивал затвара представа „Дух који хода“ по тексту Дејана Дуковског, у режији Александра Поповског коју изводи Српско народно позориште. У представи играју Ненад Пећинар, Душан Јакишић, Милорад Капор, Игор Павловић, Страхиња Бојовић и други.
У оквиру пратећег програма 2. новембра од 19 сати биће отворена изложба „Бора Тодоровић у делима Александра Поповића и Душана Ковачевића" Музеја позоришне уметности Србије. Ова изложбаје прилика за још једно подсећање на глумца, који је, не наседајући маниру, изазивао наш осмех.
16. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ има такмичарски карактер, а најбољу представу Фестивала изабраће публика. Гледаоци ће најбољу представу одабрати тако што ће после сваког одиграног комада попунити анкетни листић, и тако својим гласом одлучити о избору.
Резултати гласања публике биће објављени на конференцији за медије након одигране последње представе на Фестивалу.
Цена појединачне улазнице је 1.000 динара, комплет од 5 карата је 4.000 динара.
Карте се могу купити на нашој билетарници од средине наредне недеље.ВРХ