"БОЖИЈИ ЧОВЕК" У ДВОРАНИ ПАРК 5. ЈАНУАРА


У сусрет Божићу и празницима, најављујемо приказивање филма "Божији човек" у Дворани Парк 5. јануара од 19 сати.

Главне улоге у филму тумаче грчки глумац Арис Серветалис, холивудски ветеран Мики Рурк и руски глумац Александар Саша Петров.

У средишту филма је прича о вери и нади. Прогон је обележио живот Светог Нектарија Егинског из Грчке. Био је свештеник обичног народа, а његова понизност сметала је одређеном кругу свештенства који су подривали сумње и клевете. Упркос томе што је лишен цркве, прогнан из Египта и парохијанима који су га волели, Нектарије се препустио томе да његова вера у Бога буде најбоља одбрана. Бринуо је о сиромашнима, учио сељане да читају и пишу, својим примером инспирисао младиће да приступе свештенству, писао књиге и држао проповеди које су људе приближавале вери. Чак су и његови последњи овоземаљски тренуци искоришћени за помоћ другима – на самрти је предао своју поткошуљу парализованом човеку у болничком кревету до свог, након чега је болесник устао и проходао. А манастир на острву Егина у коме је монашки живео и данас посећују ходочасници.

Свети Нектарије Егински је светац савременог доба. Умро је у Атини 1920, а канонизовала га је 1961. године Цариградска патријаршија.

Интернационална глумачка постава, као и продукција филма допринели су томе да „Божји човек” не буде схваћен искључиво као црквени филм, већ прича о доброчинству, вери, истинској доброти и надању. Остварење је рађено на енглеском језику јер је, како каже ауторка, у питању универзална прича, без обзира на верску припадност. 
ВРХ