ДАНИ "ЗАСТАВА ФИЛМА" У АРАНЂЕЛОВЦУ


26-09-2023 // //


 
Војнофилмски центар „Застава филм“, установа у саставу Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, у октобру месецу обележава 75 године постојања и рада.
Тим поводом, Центар за културу и Војнофилмски центар потписали су Уговор о сарадњи и договорили Дане "Застава филма" у Аранђеловцу.
Директор ове куће пуковник Горан Иконић изражава задовољство што ће вишедеценијски рад ове куће представити управо у Културном центру у Аранђеловцу.
„Застава филм“ спада у модерне продукције, техничко-технолошки и стручно опремљене за реализацију сложених задатака у систему одбране, „које су привилегија само развијених армија. По обиму и квалитету свог стваралаштва слободно можемо рећи да смо раме уз раме са озбиљним продукцијама на овим просторима. У ових 75 година година ‘Застава филм’ побрала је многобројна признања на домаћим и међународним филмским фестивалима. Снимљени су милиони метара филмске траке и остварена заиста обимна продукција“, истиче Иконић.
Он додаје да са 30.000 ролни филмске траке, 6.500 видео касета и десетине хиљада видео записа високе резолуције, филмски архив „Застава филма“ представља „једну од највећих ризница покретних слика на Балкану“, и спада у модерне продукције, техничко-технолошки и стручно опремљене за реализацију сложених задатака у систему одбране, „које су привилегија само развијених армија“.
Историја „Застава филма“ почиње у лето 1948. године, када је формирано Одељење за производњу филмова Југословенске армије у Београду.
Свој данашњи назив „Застава филм“ добија 1962. године.
Угледу те установе доприносе и бројне награде добијене на међународним и домаћим фестивалима, као и признања за професионални рад и остварене резултате које је добила од највишег државног и војног руководства.ВРХ