FESTIVAL EVROPSKOG FILMA U ARANĐELOVCU


04-09-2023 // //


Aranđelovac će 5. i 6. septembra biti domaćin Festivala evropskog filma.
Na festivalu će biti prikazani novi filmovi evropskih kinematografija.
Organizacija festivala: Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa portalom Cineuropa, i Centrom za kulturu opštine Aranđelovac.
Ulaz na sve projekcije je besplatan.
RASPORED FILMOVA:
5. septembar /utorak/
18:00 "Imadovo detinjstvo"
(Imads barndom)
/Švedska, Irak, Letonija/ 2021. (78′) dokumentarni film
Režija: Zahavi Sanjavi
Posle dve i po godine u zatočeništvu u ISIS-u, Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu. Oporavak od traume je težak za sve njih, ali izgleda da Imad prolazi kroz posebno izazovan period. Još nema pet godina, a već je proveo više od pola svog života trpeći teror, zlostavljanje i „trening“ koji je trebalo da ga učini bezdušnim.
Film je osvojio Zlatnu kajsiju na Međunarodnom filmskom festivalau u Jerevanu, kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Tempo.
20:00 "Murina"
/Hrvatska, Slovenija/ 2021. (92′) igrani film
Režija: Antoneta Alamat Kusijanović
Uloge: Gracija Filipović, Leon Lucev, Danica Ćurčić
Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Antea kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu. Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će im promeniti život, njihova mirna, ali izolovana egzistencija podstiče Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji joj pruža osećaj slobode tokom vikenda ogoljenog nasiljem.
Film je osvojio nagradu Zlatna kamera na festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom filmskom festival u Sofiji.
6. septembar /sreda/
18:00 "Krat (Kratt)"
/Estonija/ 2021. (107′) komedija
Režija: Rasmus Merivoo
Uloge: Paul Laasik, Mari Lill, Mari-Liis Lill, Venno Loosaar, Jaanus Mehikas
Deca su, bez pametnih telefona, prepuštena baki. Stvarni život izgleda dosadno dok ne pronađu uputstva za Krata – magično stvorenje koje će učiniti sve šta mu gospodar kaže.
Film je osvojio nagradu za najbolju glavnu glumicu na Filmskom i TV festival u Estoniji.
20:00 "Ramona"
/Španija/ 2022.
Andrea Bagnej
Kada Ramona upozna harizmatičnog Bruna u jednoj od svojih šetnji gradom, ne pada joj na pamet da bi ga sledećeg dana mogla ponovo da sretne. Hoće li nevini flert stati na put njenim snovima o karijeri i savršeno dobrom odnosu koji ima sa svojim dečkom? Osvežavajuća romantična komedija koja postavlja scenu za besmrtnu svađu između smisla i senzibiliteta.ВРХ