НАЈАВА ИЗЛОЖБЕ У САВРЕМЕНОЈ ГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ
У уторак у 18 сати ће у Савременој градској галерији Центра за културу у Дворани Парк бити отворена несвакидашња изложба "Деспот, велики мали човек", посвећена Драгану Ђорђевићу Деспоту, познатом културном раднику из Кучева.
Изложба обухвата поставку на којој 38 сликара својим радовима одају почаст Деспоту, великом, малом човеку који несебичном енергијом културу поставља тамо где јој је и место – на пиједестал наше свакодневнице и наших живота.
Као ретко коме Драгану Ђорђевићу полази за руком да превазиђе оквире локалног и културне догађаје убаци у токове универзалног тако што славом проноси стваралаштво браничевског краја, али и реализује пројекте у које укључује културне делатнике из целе Србије. Истовремено, он од заборава чува многобројне обичаје културне баштине Источне Србије, склапајући тако мозаик од старог и новог, спајајући прошлост и будућност, али и своје Раброво и Кучево са остатком Србије и света.
Како је забележила Љиљана Јовић, историчарка уметности Драган је вечито онај „иза завесе“ никада „на сцени“. Он ствара историју позоришног, књижевног, сликарског, новинарског света и живота браничевског краја. Отргао је од заборава многе и људе и дела, осветливши их будућим генерацијама. Скромност и спремност на жртву, уз велики рад најближе су одређење људи као што је Драган, оних који из сенке бацају светло далеко испред других.
Љиљана Јовић бележи да Драган Деспот Ђорђевић вођен несебичном жељом да врати културу тамо где јој је место, у свест и срца људи којима је и намењена, даје себе за остварење овог циља. Он је доказ да без много помпе и буке, својим тихим али сталним деловањем, човек остаје најкрупнијим словима уписан на страницама књиге живота.
- „Мали велики људи“, људи са периферије нашег опажања малим корацима стварају велика дела. Друштвени слој који у очима јавности остаје неприметан, као по правилу, расадник је појединаца који су само и искључиво захваљујући личном напору, упорности и способности успели да изникну као лотос из муља и да скрену пажњу на себе. Велика је то и тешка борба, пуна неразумевања, осуде и омаловажавања. Само онај који је прешао тај пут посут оштрим камењем зна како је то, а Драган је један од њих. Живети а не битисати, опстати у времену, оставити траг за будућност, циљ је људи са визијом, људи са погледом упртим изнад глава већине, каже Љиљана Јовић.
Дођите на изложбу, јер ће вас окрепити и вратити у време када смо лакше схватали вредност човека, када нам је прави живот са правим људима био доступнији и када смо више знали да ценимо лепоту стварања. Деспот је један од нас, човек сасвим обичан и сасвим посебан, онај који нам даје смернице како се култура лако и рађа и живи када то заиста желимо.
Координатор пројекта је Бојан Вељковиц, мсц примењени уметник,ВРХ