НАЈАВЉУЈЕМО ИЗЛОЖБУ ЈАСНЕ ЈЕЛИЋ ОБРАДОВИЋ
НАЈАВЉУЈЕМО ИЗЛОЖБУ ЈАСНЕ ЈЕЛИЋ ОБРАДОВИЋ

 

У савременој градској галерији Центра за културу 26. октобра ће бити отворена изложба наше суграђанке Јасне Јелић Обрадовић ONCE UPON A TIME – бајка у слици.

 

Дух бајке један је од елемената клипова „механизма“ заслужног за креацију објеката реализованих у комбинованој техници. У бити се ради о артикулацији иге, слободном преношењу илустрације на монументалне форме обликоване од жице, папира и платна. Чврсто сједињени, они су представљали изазовну текстуру за приказ сегмената најпознатијих светских бајки.

 

Илустрације бајки: Трнова ружица, Дивљи лабудови, Мала сирена, Принцеза на зрну грашка, Лепотица и звер, Златна јабука и девет пауница, Шума Стриборова, начин су на који уметница приче преведе на језик просторне инсталације.  Идеју да „замрзне“ догађај једне приче, Јасна Јелић Обрадовић тражи од посматрача да се врати у детињство, присети старих прича „поред ватре“, односно да проникне у суштину свог бића – јер бајке нису само неке обичне приче за децу. Оне су позив за зрење.

 

Јасна Јелић Обрадовић рођена је 1973. године у Аранђеловцу. Дипломирала је на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду 1999. на одсеку зидног сликарства. Докторирала је на Факултету примењених уметности 2021. године.

 

Реализовала је 11 самосталних изложби. Учествовала је на многобројним групним изложбама у Србији и међународним групним изложбама. Учествовала је више ликовних колонија у Србији.

 

Од 2007. године ради као предавач на одсеку Дизајна на Академији струковних студија Шумадија у Аранђеловцу. Руководи атељеом за ликовну едукацију „Палета“.

 

У фокусу њеног уметничког рада је сликарство, цртеж, илустрација и иконопис.

 
ВРХ