ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЈАСНЕ ЈЕЛИЋ ОБРАДОВИЋ – БАЈКА У САВРЕМЕНОЈ ГАЛЕРИЈИ


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЈАСНЕ ЈЕЛИЋ ОБРАДОВИЋ – БАЈКА У САВРЕМЕНОЈ ГАЛЕРИЈИ
У Савременој галерији Културног центра Аранђеловац отворена је изложба уметнице Јасне Јелић Обрадовић ONCE UPON A TIME – бајка у слици. „Њено интересовање за бајку као тему почело је пре њеног опредељења да се образује на одсеку за графику књиге па зато њене слике већ одавно поседују ту ноту бајковитости. Она је преко слика и текста прешла и у простор где су се ти призори из бајки пренели на објекте тако да се ми сада налазимо у чаробном простору где ја више нисам сигурна да ли смо ми у бајци или је бајка дошла код нас“, рекла је отварајући изложбу Данијела Младеновић, председница Уметничког савета галерије.
На изложби су представљене слике које имају једну бајковиту атмосферу, други део су ћирилична слова као основни део украшавања рукописних књига а трећи део изложбе су објекти који су за публику и најинтересантнији, нагласила је ауторка изложбе.
„Ови објекти су део мог докторског уметничког пројекта и настали су у периоду од годину дана. Направљени су од жице, папира и платна, затим су препарирани, онда је по њима сликано и на крају су заштићени лаком, зато имају ту чврсту структуру по којој може да се ради са бојама. Сваки објекат представља једну бајку, односно један тренутак, једну сцену из одређене бајке. То су све опште познате бајке као што су Мала сирена, Лепотица и звер, Трнова ружица, тако да је свима познат њихов садржај. У том смислу то је један приступ који није буквално илустрација као у књизи већ је заправо приступ причи односно њеној суштини“, објаснила је Јасна Јелић Обрадовић.
По речима уметнице, њена намера је била да заустави тај тренутак и да посматрачи развију ту причу и присете се бајки које су читали у детињству.
Јасна Јелић Обрадовић рођена је 1973. године у Аранђеловцу. Дипломирала је на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду 1999. на одсеку зидног сликарства. Докторирала је на Факултету примењених уметности 2021. године.
Реализовала је 11 самосталних изложби. Учествовала је на многобројним групним изложбама у Србији и међународним групним изложбама. Учествовала је више ликовних колонија у Србији.
Од 2007. године ради као предавач на одсеку Дизајна на Академији струковних студија Шумадија у Аранђеловцу. Руководи атељеом за ликовну едукацију „Палета“.
У фокусу њеног уметничког рада је сликарство, цртеж, илустрација и иконопис.ВРХ