ИЗЛОЖБА МАРИЈЕ МАТОВИЋ
У Савременој градској галерији Центра за културу, у уторак, 21. маја у 18 сати биће отворена изложба Марије Матовић под називом „Hortus conclusus”.
„Hortus conclusus" узвишене естетике Марије Матовић, врт преплитања, узрастања и бујања, ствара слојевите визуелне структуре. Централни мотив који се протеже памучном папиру неретко има антропоморфне атрибуте баш онако како их је описао Питагора, атрибуте који се преображавају у различите облике корена који бежи. Мистична мандрагора која крикне, ако је ишчупају из земље, описана је у Књизи постања, Талмуду, као корен у облику човека, са трупом, екстремитетима и главом. Може бити мушко, женско или дете. Мистичност, тајанственост, повезаност корена са древним и натприродним, облик који подсећа на човека, али има снагу да убије и оздрави”, написала је у каталогу изложбе доц. др Јасмина С. Ћирић са крагујевачког ФИЛУМ-а.
По њеним речима у серији цртежа ,,Расцветале траве” и “Хортус цонцлусус”, Матовићева је успела да створи пуноћу и флуидност, задржавајући прецизност детаља и нежну, баршунасту текстуру изведену комбинованом техником на акварел папиру.
Имагинација Марије Матовић нуди нам нову слику (из) природе, видљиво инспирисану делима античких писаца. Црвене сенке су ту да нас подсете да постоји подврста мандрагоре која у крајевима око Мртвог мора ноћу шири црвену светлост и тако помаже звездочитачима у прорицању судбине, каже она.
Марија Матовић дипломирала је 2018. године на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, одсек примењена и ликовна уметност, студијски програм Зидно сликарство у класи Жељка Ђуровића и коментора Јелене Шалинић-Терзић.
Тренутно је на мастер студијама на истом факултету у класи Слободана Маринковића, на студијском програму Ликовне уметности, модул сликарство. Од 2021. године изабрана је у звање Сарадник у настави- демонстратор за уметничку област Ликовне уметности.
Чланица је УЛУС-а и ЛУК-а. Активно је излагала у земљи и иностранству и учесница је преко 25 колективних изложби.
Изложба је отворена до 1. јула.
 
 
 
Прикажи статистику и рекламе
Повећај видљивост објаве
 
 
Свиђа ми се
 
 
 
Коментар
 
 
Подели
 
 ВРХ