ПРЕДСТАВА О(П)СТАНАК У ДВОРАНИ ПАРК
Комисија за родну равноправност општине Аранђеловац у склопу Акционог плана који је усвојен од стране Скупштине општине Аранђеловац, најављује Позоришну представу О(П)СТАНАК, копродукције УК „Вук Стефановић Караџић“ из Београда и Пулс театра. Представа је настала на основу интервјуа који су вођени са женама жртвама насиља у партнерским односима. У основи, текст се бави судбином једне жене, али не као приказивање само њеног искуства, већ као целокупног утиска и чињеница изнетих у интервјуима са женама жртвама насиља. У тексту, као и у представи, приказује се интиман, али и друштвени план маргинализоване групе, жена жртава насиља. Почевши од најближих људи са којима жртва комуницира до система који треба да препозна и заштити жртву. Представа приказује аутентичне ситуације жена од тренутка када су ушле у партнерски однос до тренутка када су насилнике напустиле. Представа по својој форми припада документарном позоришту где је ток радње и оно што глумци говоре, реконструкција стварних догађаја.

Поред тога, публика, током представе слуша аудио записе, забележене током разговора са жртвом. Публика тада постаје не само посматрач већ и учесник самог догађаја. У раду на представи нисмо се бавили осудом, већ мотивима зашто неко остаје у таквој вези. Не као оправдање за чињење или не чињење, већ само као чињеницом. То су најчешће и питања, упућена жртвама, зашто се остаје у таквој вези и зашто је тако тешко отићи из ње. Њихова потресна сведочења везује круг већ наученог обрасца понашања преузетог из примарне породице који се преноси као модел на новоосновану породицу. То се односи најчешће и на жртву и на насилника.
У представи тај зачарани круг насиља прекида једна особа и то дете.
Дете види оно што други не смеју да виде.

                                                             Јасмина Вечански, редитељ и глумица у представи

Текст: Мина Ћирић, режија: Јасмина Вечански

Играју: Јасмина Вечански, Михаило Лаптошевић, Михаела Стаменковић.

Глас детета:  Данило Вечански

Текст Мине Ћирић и Јасмине Вечански је добио другу награду на конкурсу Хартефакт фондације на 7. регионалном конкурсу за савремену ангажовану драму. Рад је настао као докторски уметнички пројекат Јасмине Вечански на Факултету
драмских уметности,
 марта 2019. године.

 

                   Дворана Парк, 10. мај од 19 часова. Улаз је слободан!
ВРХ