МИНИСТАР КУЛТУРЕ ПОСЕТИО ДВОРАНУ ПАРК


Министар културе и информисања Владан Вукосављевић посетио је данас Аранђеловац где је обишао реконструисани хол Дворане "Парк" и састао се са председником општине Бојаном Радовићем, као и са директорима установа културе. 

Директор Центра за културу Саша Симоновић упознао је министра о току друге фазе реконструкције, као и о плановима рада ове установе. 

У свом обраћању, министар Вукосављевић је изразио велико задовољство што је Министарство културе и информисања Републике Србије било у прилици да Аранђеловцу помогне са седам и по милиона динара.

,,То је део помоћи и добар део је дала локална самоуправа.У Аранђеловцу имамо разлога да будемо задовољни великим активизмом председника општине и његових колега и читаве локалне самоуправе када је реч о улагањима не само финансијским  већ и кад је реч о бризи о култури. Заједничка културна политика у Србији, у свим срединама, не само у Београду који је по природи околности највећи центар културних збивања би морала да буде жива и да се слободно одвија. Ако култура не буде активни чинилац наших грађана у сваком делу Србије, онда смо на погрешном трагу, рекао је министар Вукосављевић додајући да је  ,,Аранђеловац одличан пример великог улагања у културу читавог низа квалитетних људи који обављају послове везане за културни живот. И ми смо са великим задовољством данас, све што је рађено овде добро је урађено. Требало би још доста да се улаже, али је велико задовољство кад има с ким да се сарађује и када се види да средства, иако нису велика, бивају искоришћена на најоптималнији начин. Један од најважнијих храмова Хеленске Грчке, један од најважнијих храмова светске цивилизације, Партенон на Акропољу почива на четрдесет шест спољних и деветнаест унутрашњих стубова. Сликовито говорећи, српска култура може да буде важна и квалитетна само уколико почива на добрим и квалитетним стубовима, а ти стубови управо јесу градови и општине од севера до југа, од истока до запада, у којима мора да буја и да активно постоји културни живот. Јер, то јесте једина исправна културна политика“, рекао је министар Вукосављевић и истакао  да је Министарство  у протекле три и по године, од 2016,  у вези са различитим пројектима, граду Аранђеловцу помогло са близу тридесет милиона динара кад је реч о пројектима из области заштите културног наслеђа, савременог стваралаштва, дигитализације и медија.

,,Имамо разлога да будемо задовољни што смо овде, као и оним што смо видели. Верујем да ће Аранђеловац у наредним годинама снажним корацима обогаћивати и амбијенте за културни садржај и сам квалитет културних садржаја, што је важно за читаву државу и локалну заједницу“, нагласио је министар.

На питање новинарке да ли ће Аранђеловац поново бити један од Градова у фокусу и у 2020. министар је одговорио да је конкурс још увек у току и да ће резултати бити објављени за пар недеља.

,,Охрабрујуће за Градове у фокусу је да сваке године на конкурс долази све већи број врло квалитетних пројеката из читаве Србије, из малих средина такође. Сада је комисија на ,,слатким мукама,, коме и како определити средства. Из буџета смо ове године издвојили сто тридесет пет милиона динара за Градове у фокусу, што је мање него што смо желели, али, надам се да ће тај фонд расти из године у годину. То јесте и један од најважнијих начина финансирања културних садржаја. Сигуран сам да има места оптимизму у вези са поновним избором Аранђеловца за један од Градова у фокусу и ове године“, истакао је Вукосављевић.

На питање новинара да ли и данас као што је истакао у свом првом интервјуу који је дао након ступања на дужност министра мисли да је Министарство културе заправо министарство одбране, министар је рекао следеће:

„То јесте тако. То је мала метафора и то је обавеза сваког министарства. У нашем случају то је одбрана културних вредности, одбрана културно-историјског наслеђа, одбрана квалитетног културног живота данас у  духу времена које није увек стимулативно и повољно за квалитетан културни развој, јер смо изложени култури баналности, поједностављења. Тако, говорећи о Министарству културе као Министарству одбране, могу да кажем да је Министарство културе суштински министарство правих вредности једног друштва, једне заједнице и једног дугачког историјског трајања. Постоји физичка одбрана којом се бави војска, али постоји и духовна одбрана једног друштва и једне заједнице и њом се баве сви они културни посленици који своје знање и искуство улажу у очување и развој културног и духовног живота у народу и држави.“

Вукосављевић је напоменуо да ће поново и са великим задовољством посетити Аранђеловац и посебно похвалио традицију одржавања манифестације „Мермер и звуци“ јер је, како је нагласио, то један од ретких догађаја са тако дугим трајањем, као и да је то једна од најважнијих и изузетно квалитетних културних манифестација.

О археолошким истраживачким радовима, министар је казао: „Министарство културе и информисања значајне напоре и средства улаже у археолошка истраживања и, наравно, заштиту културног наслеђа. Наша недавна посета локалитету Дворине веома је значајна и дала је допринос не само у физичком смислу, већ због тога што је након посете уследила финансијска помоћ Министарства за археолошка истраживања. Претпоставка је да се ради о подручју археолошких наслеђа која нису још увек довољно истраживана“.

Након обраћања министра Вукосављевића, уредница ликовног програма Центра за културу и образовање академска сликарка Тамара Ђорђевић представила је  прву поставку  у потпуно новој градској галерији.

У име града, директорка смотре уметности "Мермер и звуци" Катарина Перовић је  министру Вукосављевићу уручила керамичку скулптуру под називом "Балерина" академске керамичарке Катарине Павловић.

Министар Владан Вукосављевић  заједно са председником општине Аранђеловац сусрео се са директорима установа културе, Сашом Симоновићем, директором Културног центра Аранђеловац, Дарком Павловићем, директором музеја, Катарином Перовић, директором Смотре уметности ,,Мермер и звуци,, и Биљаном Радашиновић, директором Народне библиотеке ,,Свети Сава“.
ВРХ