СИНОЋ ИЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА “БИТИ ЧОВЕК – ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ МЕЂУ ЉУДИМА И НЕЉУДИМА“
 
Аутентичне речи патријарха Павла окосница су позоришне представе, дуодраме „Патријарх Павле – бити човек међу људима и нељудима”, по тексту Јована Јањића, а у режији глумца и редитеља, Милана Руса, која је изведена у Центру за културу у Аранђеловцу.
У улози Партијарха Павла је глумац Милан Малбаша који на тренутке заиста говори тоном каквим је беседио и патријарх.
"Требала ми је велика храброст за прихватим ову улогу и сигурно се не би упутстио у то да га није радила екипа Дуњић, Јањић и Рус. Колико год сам био срећан због улоге, толико ме хватао и страх како одиграти једну такву људску громаду какав је био патријарх Павле, рекао је Малбаша. Невероватно је шта се дешава са глумцем који добије прилику да одигра тако нешто. Он мења човека, он тотално мења човека. Припремао сам се за ову улогу годину дана, поред три Јањићеве књиге прочитао сам још неколико књига и улазио сам у лик да видим ко је Павле. Ја њега не имитирам, ја њега играм. Изнутра је предиван осећај и кад год је крај представе, реакције су фантастичне, дуг аплауз и увек сам срећан што сам део тога",, каже глумац Милан Малбаша.
Играно-документарна представа прожета је управо оним речима патријарха Павла које најјасније оцртавају његов животни пут и пут на који је он упућивао људе којима је служио, њихов духовни пастир.
Новинара који разговара са патријархом игра Александар Дунић.
"На представе долазе људи који су поштовали патријарха. То је публика која жели да чује, жели да слуша, која цени и поштује речи, која је поштовала његову личност. Патријарх је био човек који је био изузетно узоран, личност од непроцењивог значаја за наш народ. Ми смо се сетили да би било згодно да у овом времену где човек губи вредносни систем и налази га, где губи смисао и налази га, да није лоше ослонити се на те базичне људске вредности које је патријарх неговао ин а које нас је упућивао. Све о чему он говори то су огромни процеси на које човек може да потроши цео свој живот", наводи глумац Александар Дунић.
Аутор текста проф.др Јован Јањић сместио је представу у период 90-их година када је српски народ пролазио кроз велика искушења и турбуленције, када је беснео рат у Републици Српској Крајини и Републици Српској. Јањић је патријарха ставио у изазовно време када су велике шансе да се човек оклизне и обрука. Патријарх је био утемељен и консеквентан у својим врлинама. Он јесте био наш патријарх али је осећао бол и патњу других људи и припадника других народа, каже Дунић.
Ретки су људи који у сећању народа заувек остају као пример духовне узвишености и моралне чистоте. Патријарх Павле један је од њих, поштован, вољен, човек од кога се имало шта научити.
Представа је после премијере у Будимпешти имала још три извођења. Једно од њих је и у Баји, поводом обележавања 250 година од рођења Јоакима Вујића, оца српског театра, а потом је свој сценски живот наставила извођењем по градовима Србије и широм света, свуда где живи српски народ.ВРХ