НАЈАВЉУЈЕМО РЕВИЈУ РУСКОГ ФИЛМА
 
Центар за културу у сарадњи са Руским домом из Београда приказаће наредне недеље четири значајна филма руске кинематографија. Овај циклус реализујемо у оквиру програма "Месец европског филма". Добро дошли!
14. јун „Острво“
Током Другог светског рата, морнара Анатолија и његовог капетана Тихона, Немци су заробили када су се укрцали на свој шлеп, који је превозио пошиљку угља. Немачки официр који води рацију нуди Анатолију – који се плаши смрти – избор да буде стрељан или да убије Тихона и остане жив, што Анатолиј узима; пуца, а Тихон пада преко брода. Немци су дигли брод у ваздух, али руски православни монаси следећег јутра проналазе Анатолија на обали. Он преживљава и постаје ломач у манастиру, али га непрестано савладава кривица.
15. јун „Москва сузама не верује“
„Москва сузама не верује“ је совјетски играни филм снимљен у режији Владимира Меншова и премијерно приказан почетком 1980. године.
По жанру је мелодрама, а протагонистице, које тумаче Вера Алентова, Ирина Муравјова и Раиса Рјазанова су три девојке различитих карактера које из провинције долазе у Москву крајем 1950-их. Радња прати њихов љубавни живот кроз следеће две деценије.
16. јун „Варљиво сунце 2: Цитадела“
Дугоишчекивани наставак „Оскаром“ награђеног филма из 1994. године. Два главна јунака су они за које се мислило да су погинули у првом делу, пуковник Сергеј Котов, славни херој руског грађанског рата оптужен за издају, и Митја агент НКВД-а чији је задатак био да га ухапси.
Испоставља се да уместо да буде погубљен Котов завршава у логору где га затиче ИИ светски рат. Шаљу га на фронт да се бори, где су му шансе да преживи много горе него у совјетском гулагу.
17. јун „Сибир, Монамур“
Сибир, касна јесен. У тајги, у забаченом селу под називом Монамур живи старац са дечаком. Они чекају када ће се вратити отац дечака, који се у ствари неће вратити никад. Односи су сложени: деда је врло религиозан, али он је толико разочаран у људе да не може да их воли. Он чак није у стању да изрази љубав према дечаку коју носи у срцу.ВРХ